Tuesday, 6 February 2018

Junior handler osa 2

Uusi junior handler -esittely

Hi English readers! This post is unfortunately only in Finnish, because this is soooo long post and if I tried to translate it, it would get a really long time. This post is also part 2 to the Junior Handling post that I have published about three years ago in Finnish. And I don’t know what kind of rules Junior Handling has in the other countries. The next post will be also in English, I promise! :)

Tein vajaa kolme vuotta sitten toukokuussa 2015 junior handler -esittelypostauksen. Silloin olin juuri aloittamassa junior handleria. Voit käydä halutessasi lukemassa postauksen tästä. Postaus on ollut suosittu, joten ajattelin kertoa nyt vähän aikaa junior handleria harrastaneena lajista enemmän. Näyttelyissä pidän rotukehää pääosassa, mutta myös silloin tällöin osallistun junior handleriin Jennyn kanssa.

Perusfaktat junior handlerista löytyvät myös tästä postaksesta. Junior handlerin lyhenne on siis jh. Junior handler -kilpailua ei järjestetä joka näyttelyssä. Kilpailuja järjestetään kyllä tosi monia ympäri vuoden useilla paikkakunnilla.

Junior handleriin ilmoittautuminen maksaa 10e/kilpailija/näyttely. Mikäli jh:ssa järjestetään myös piirinmestaruuskilpailu ja kilpailija on oikeutettu siihen osallistumaan, se pitää myös huomioida ilmoittautumisessa. Piirinmestaruuskilpailu ei erikseen maksa mitään, vaan siihen pystyy osallistumaan samalla 10e:lla. Noin viikkoa ennen näyttelyä sähköpostiin (tai normipostiin) tulee numerolappu (tai -laput), joka tulee ottaa mukaan näyttelypaikalle. Kuten aiemmassa postauksessa kerroin, junior handleriin voi osallistua 10-17-vuotiaat nuoret ja kilpailussa handlerit jaetaan 10-13-vuotiaisiin ja 14-17-vuotiaisiin.

Junior handler on Suomessa suosittua ja kilpailijoita lajissa riittääkin paljon molemmissa ikäryhmissä. Suomessa junior handlereiden taso on myös melko korkealla ja useat ovat harrastaneet lajia pitkään. Aikaisemmassa jh-postauksessa kerroin, että luultavasti osallistun junior handleriin aina Jennyn kanssa, ja näin olenkin tehnyt. Junior handlerissa voi tosiaan kilpailla myös lainakoiralla. Eli vaikkei olisi omaa koiraa, voi lainata toisen koiraa ja esittää sen kehässä. Junior handlerissa on tarkoitus pyrkiä hyvään ja iloiseen yhteistyöhön koiran kanssa. Tuomari ei arvostele koiraa, vaan handlerin ja koiran välistä yhteistyötä. Koiran tulee olla sama koko junior handler -kilpailun ajan, ellei erittäin painavasta syystä tuomari anna lupaa vaihtaa koiraa.

Junior handler -kilpailusta saa kirjallisen arvostelun, niin kuin rotukehästäkin. Tosin junior handlerissa arviointi keskittyy koiran esittämiseen. Jh-arvostelukaavakkeessa on eri osioita mm. yhteistyö koiran kanssa, yleisvaikutelma, liikkeet ryhmässä yms, ja ne arvostellaan taulukolla tyydyttävä-hyvä-erittäin hyvä-erinomainen eli ihan rasti ruutuun periaatteella. Lisäksi tuomarin kommentit mahtuvat arvostelun alareunaan.

Tämän parin vuoden aikana, mitä olen jh-kehissä välillä kierrellyt, ovat tuomarit yleensä teettäneet kuvioista kolmion, ympyrän ja ihan perus edestakaiset liikkeet. Kertaakaan tämän kahden vuoden aikana tuomarit eivät ole teettäneet kahdeksikkoa, L-kirjainta tai H-kirjainta kehissä, joissa olen kilpaillut. En usko, että näiden vaikeiden kuvioiden teettäminen on kovin yleistä enää, koska niitä ei käytetä yleensä rotukehässäkään. Ulkomailla junior handlerissa tosin harvinaisempienkin kuvioiden teettäminen ei ole mahdotonta. Ulkomaiset tuomarit saattavat olla tarkempia siitä, ettei handler saa koskaan jäädä tuomarin ja koiran väliin (tämä on ns. golden rule = kultainen sääntö). Tätä ei kuitenkaan lue säännöissä, mutta ulkomaiset tuomarit voivat olla tarkempia siitä.

Viime postauksessa myös mainitsin koirien mahdollisesta vaihtamisesta. Yleisimmin tuomari voi vaihdattaa koiria sen jälkeen, kun viisi parasta on otettu jatkoon. Poikkeuksiakin toki löytyy. Tuomari voi vaihdattaa kilpailijoiden kesken koiria, tai tuoda kehään vaihtokoiria, eli esimerkiksi niin, että kaikki handlerit esittävät samanrotuista koiraa, joten tuomari näkee hyvin, ketkä osaavat esittää parhaiten. Junior handlerissa molemmissa ikäsarjoissa sijoitetaan viisi parasta. Ikäsarjojen parhaat kilpailevat päivän parhaan junior handlerin palkinnosta.

Jos näyttelyssä jh:ssa järjestetään piirinmestaruuskilpailu, se kilpaillaan ensin. Piirinmestaruuskilpailussa nuorempien ikäsarjan ja vanhempien ikäsarjan kilpailijat ovat samassa ja viisi parasta siinäkin sijoitetaan. Piirinmestaruuskilpailuja ei ole joka kerta junior handlerissa. Tämän jälkeen on nuorempien ikäsarjan vuoro (10-13v) ja nuorempien jälkeen vanhempien ikäsarjan vuoro (14-17v). Junior handlerissa kehä pyörii lähes samanlailla kuin rotukehässäkin, numerojärjestyksessä siis. Eli ensin kaikki yhdessä kehään, pari kierrosta kehä ympäri joko kaikki yhdessä (jos vähemmän osallistujia) tai parissa osassa, jonka jälkeen koiran tulee seistä asennossa maassa. Kun kaikki on juoksutettu, alkaa yksilöarvostelu, jonne mennään usein numerojärjestyksessä. Myös vapaavalintainen järjestys on joissain junior handler -kilpailuissa mahdollinen.

Kehässä pienet rodut nostetaan pöydälle ja isommat arvostellaan maassa. Tuomari saattaa kysyä mm. koiran rotua, käyttötarkoitusta, ikää, nimeä, alkuperämaata tms. Ihan peruskysymyksiä siis. Jos tuomari on ulkomaalainen, eikä ymmärrä kaikkia sanoja, kehäsihteeri auttaa suomentamaan. Yleensä jh:ssa handlerin tulee itse näyttää koiran hampaat, sillä hampaiden/purennan näyttäminen on yksi arvioitava asia. Yksilöarvostelussa tuomari teettää usein ympyrän, edestakaiset liikkeet ja kolmion. Kannattaa tarkkaan katsoa, mihin suuntaan tuomari haluaa kolmion ja ympyrän kierrettävän. Tuomari voi kyllä ohjeistaa, jos menitkin toiseen suuntaan, mihin hän tarkoitti.
Pienet rodut nostetaan pöydälle

Junior handler -kehä saattaa myös osua samaan aikaan rotukehän kanssa. Tällöin riittää, kun ilmoittaa jh-kehän kehäsihteerille tulevansa myöhässä. Tällaisessa tapauksessa rotukehästä tuleva kilpailija arvostellaan usein ikäsarjansa viimeisenä, jonka jälkeen kaikki kokoontuvat uudestaan kehään. Jos kilpailussa on useampia, jotka tulevat kilpailuun jo yksilöarvostelujen alettua, yleensä muiden yksilöarvosteluiden jälkeen he menevät sitten yhdessä kehään. Tuomari voi juoksuttaa myöhässä tulleet pari kertaa kehän ympäri pienessä porukassa, jonka jälkeen he myös menevät yksilöarvosteluun.

Kun kaikki on yksilöarvosteltu, kaikki handlerit koirineen ikäryhmästä palaavat kehään ja laittavat koirat asentoon. Sitten mahdollisesti tuomari juoksuttaa koirat pari kertaa kehän ympäri (yleensä juoksujärjestyksessä = koirien juoksemisen/kävelyn nopeusjärjestyksessä, nopeat ensin) ja vielä handlerit laittavat koirat seisomaan, kunnes tuomari valitsee jatkoon menijät tai joissain tapauksissa suoraan sijoittuneet koirakot. Tuomari voi siis tehdä vaikka niin, että 20 koirakosta hän valitsee 10 jatkoon. Näistä kymmenestä vain kuitenkin viisi sijoitetaan. Junior handlerissa joskus myös ei jatkoon päässeet saavat pienen osallistumispalkinnon. Näin ei kuitenkaan aina ole. Sijoittuneet saavat yleensä ruusukkeen ja pokaalin lisäksi vielä joitain pientä kuten koiralle herkkuja tai muuta sellaista.

Suosittelen kokeilemaan lajia, mikäli on kiinnostusta junior handleriin. Kuten jo kerroin, junior handler on erittäin suosittua Suomessa, joten menestyminen lajissa ei ole aina ihan helppoa, sillä monet ovat kilpailleet junior handlerissa monia vuosia. Vaikka menestystä ei heti tulisi, ei kannata masentua. Junior handler -kisaan kannattaa aluksi lähteä hakemaan kokemusta koiran esittämisestä, mikäli se ei ole jo tuttua. Myös mätsäreiden yhteydessä järjestetään usein junior handler -kilpailuja, jossa voi myös harjoitella esittämistä. Vuoden mittaan järjestetään myös junior handler -leirejä, joissa voi oppia uutta! Kotona treenailu on tietysti varsinkin alkuvaiheessa tärkeää. Junior handler -kilpailuista voi saada hyviä vinkkejä rotukehääkin ajatellen.

No comments:

Post a Comment