Sunday 1 March 2015

Näyttelymietteitä

Jenny näyttelyasennossa
Näyttelyjännitystä

Tänään sunnuntaina 1.3.2015, ulkona on ollut ihan kurakeli. Kun Jenny tuli lenkiltä, oli tämä ihan kurainen ja pesun tarpeessa. Pesimme Jennyn mahasta ja jaloista, sillä selkä oli vielä puhdas ulkoilun jälkeen. Pidin Jennyä pyyhkeiden sisässä sen aikaa, että Jenny vähän kuivahti. Kuivasin lopuksi Jennyn hiustenkuivaimella ja harjasin sen. Harjoittelin näyttelyjutut Jennyn kanssa jo toista kertaa tänään, sillä ensimmäiset harjoitukset olivat jo ennen puoltapäivää.


Näyttelyasiaa
Minua jännittää aika paljon näyttelyt, koska ne ovat jo niin lähellä! Mitenköhän Jenny suhtautuu, kun yhtäkkiä samassa tilassa on monta sataa koiraa? Haukkuukohan Jenny ja muistaakohan se kotona harjoitellut näyttelyasiat näyttelyssä? Mitä, jos Jenny ei osaakaan käyttäytyä nätisti ja jos tämä vain heiluttelee tuomareille häntää, eikä ole näyttelyasennossa? Toisaalta, Jennyhän voi olla vaikka superyllättäjä ja olla tosi hienosti. Eihän sitä voi tietää. Joka tapauksessa Jenny saa näyttelykokemusta jo nyt pentuna ja ihan varmasti tottuu näyttelyihin, kun niissä käydään tietyin väliajoin.

Ajattelimme nyt alkuun käydä näyttelyissä noin kahden viikon välein. Joskus kyllä menee kolme viikkoa seuraavaan näyttelyyn, sillä sopivan näyttelyn löytäminen ei aina ole yhtä helppoa. Joissain näyttelyissä on erimaalaisia tuomareita ja he puhuvat näyttelyissä yleensä englantia tai ruotsia. Onneksi kehäsihteeri osaa suomentaa tuomareiden käskyt, mitä pitää seuraavaksi tehdä, sillä en välttämättä ymmärrä kaikkea, mitä erimaalaiset tuomarit sanovat. Haluaisimme näyttelyiden olevan aika lähellä, jotta Jennylle ei tulisi paha olo autossa. Myös näyttelytyyppi on tärkeä asia. On olemassa ryhmänäyttelyitä, kansainvälisiä näyttelyitä, epävirallisia pentunäyttelyitä, erikoisnäyttelyitä ja kaikkien rotujen näyttelyitä.

Ryhmänäyttelyt tarkoittavat sellaisia näyttelyitä, joissa on vaikka ryhmät FCI 1 ja FCI 2. FCI 1 ryhmään kuuluvat lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat) ja FCI 2 ryhmään pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat. Jenny kuuluu ryhmään FCI 9. Kaiken kaikkiaan rotutyhmiä on 10. Ryhmänäyttelyitä ja erikoisnäyttelyitä järjestetään Kennelliiton mukaan Suomessa vuosittain yli 200 kappaletta ja kansainvälisiä sekä kaikkien rotujen näyttelyitä yli 40 kappaletta. Epäviralliset pentunäyttelyt ovat epävirallisia näyttelyitä, joihin Jennyäkin viemme pian ensimmäisiä kertoja.

Kerron näyttelyistä sitten, kun niissä käydään. Nyt vaan kovasti treenailemaan ensimmäisiin näyttelyihin!

No comments:

Post a Comment