Monday, 27 April 2015

Nyt on pentuluokka takana

Jenny pentuluokan palkintojen kanssa
Junioriluokkaan!

Viime maanantaina Jenny täytti tasan yhdeksän kuukautta, eli on nyt junioriluokassa näyttelyissä! Jennyn ensimmäinen junioriluokan näyttely on seuraavana viikonloppuna ja se on myös Jennylle ensimmäinen ulkonäyttely, eli rodut arvostellaan ulkona. Arvostelu tapahtuu ulkona myös sateella, joten toivottavasti sinä päivänä aurinko paistaa, eikä sada.

Olin Jennyn kanssa reilu viikko sitten viimeisessä pentunäyttelyssä. Papillon pentuja oli viisi. Jenny käveli mielestäni tosi upeasti ja oli asennossa joka kerta hienosti. Tällä kertaa ei ollut mitään istumisia tai hengitysvaikeuksia. Tuomarin mielestä Jenny oli kuitenkin hieman matala ja sen takia Jenny ei saanut kuin KP:n.
sorsa

Jenny sai uuden lelun lauantaina. Lelu on sorsa, tai ainakin sinnepäin. : ) Jenny tykkää uudesta lelusta tosi paljon! Lelu vinkuu ja Jenny saa siitä hyvin otteen suuhunsa. Tällä hetkellä Jennyn lempileluja ovat varmaankin sorsa ja vinkupallo.

Friday, 17 April 2015

Kuvatraileri

Jenny 3- 8kk traileri

Tein kännykässäni olevista kuvista pienen videopätkän, jonka pääset katsomaan tästä.

Thursday, 16 April 2015

Viides näyttely

Viikonloppuna näyttelyssä

Ajattelin nyt pitkästä aikaa kertoa Jennyn kuulumisia. Jenny tykkää leikkimisestä ja ulkoilemisesta tosi paljon. Joskus Jenny jaksaisi ulkona kävellä vaikka kuinka pitkään ja joskus taas kävely ei maita yhtään. Jenny osaa itse pyytää ulos haukkumalla, raapimalla ovea ja uikuttamalla ulko-oven edessä. Käytämme Jennyä ulkona päivittäin ehkä noin viisi- kuusi kertaa.

Jenny nukkuu aina alakerrassa. Aina, kun tulen yläkerrasta aamulla alakertaan, Jenny odottaa innokkaana portin takana rappusissa. Jenny hyppii melkein syliin asti ja käy heti selälleen kellimään. Jenny tykkää rapsutuksesta ja hieronnasta. Aina, kun Jenny on tosi iloinen, sen korvat ovat ihan takana ja häntä takajalkojen välissä, ihan kuin se pelkäisi jotain.

Jenny juuri ennen kehään menoa : )
Olemme menossa vielä kerran Jennyn kanssa näyttelyyn, jossa Jenny on pentuluokassa, mutta sen jälkeen Jenny siirtyy junioriluokkaan ja siellä vasta kunnon kilpailu alkaakin. Aika jännää!
Olimme viikonloppuna ensimmäistä kertaa ryhmänäyttelyssä. Lähdimme matkaan kuudelta aamulla, joten oli tosi aikainen herätys. Näyttelypaikkana oli messuhalli, jossa oli samaan aikaan monia muitakin messuja koiranäyttelyn lisäksi.

Papilloneja oli 19 ja niistä 2 oli pentuja. Toinen narttupentu ei kuitenkaan tullut näyttelyyn, joten Jenny oli taas ainut pentu papilloneissa. Tuomari oli ensimmäistä kertaa englanninkielinen, eli myös minä puhuin tuomarille englantia. Paikalla oli myös harjoitusarvostelija, joten arvostelu pöydällä kesti pidemmän aikaa. Jenny oli tosi väsynyt ennen kehään menoa ja nukkui vaan näyttelypöydällä. Jenny näytti niin: "Tosi innokkaalta!" : )

Oli Jennyn vuoro. Menin kehään ja laitoin Jennyn asentoon maahan. Jenny pysyi asennossa hyvin ja seuraavana piti kiertää ympyrä. Jenny käveli alkuun ihan hyvin, mutta puolivälissä kehää, Jenny pisti stopit päälle ja kävi istumaan kehässä! Pyysin Jennyä jatkamaan kävelyä vetämällä hieman näyttelyhihnasta, mutta Jennyhän ei tähän suostunut. En tiennyt, mitä olisin tässä vaiheessa tehnyt, joten kannoin Jennyä puoli metriä ja laskin Jennyn maahan. Eihän näyttelyyn mennä koiraa kantamaan, mutta muuta vaihtoehtoa en keksinyt. Jenny käveli loppukierroksen hyvin.

Seuraavana nostin Jennyn pöydälle. Asetin Jennyn asentoon ja tuomari tuli tarkastelemaan Jennyä. Jenny pelkäsi tuomaria niin, että jalat vapisivat, korvat olivat luimullaan ja Jennyn häntä oli jalkojen välissä. Ajattelin siinä vaiheessa, että: "Mitäköhän tästäkin tulee?" Tuomari tunnusteli Jennyä ja katsoi hampaat. Hän tykkäsi tosi paljon Jennyn kasvoista ja kehui niitä. Kun tuomari oli tarkastellut Jennyn, oli harjoitusarvostelijan vuoro. Jenny pelkäsi myös harjoitusarvostelijaa, joka tutki Jennyä vähän aikaa.

Seuraavana piti kulkea edestakaisin, jonka jälkeen asetin Jennyn asentoon tuomarin eteen. Jenny käveli ja oli asennossa hyvin.

Viimeisenä oli taas ympyrä ja Jenny pisti stopit päälle samassa kohtaa kuin ensimmäisellä kierroksella. Siinä kohdassa oli varmaan tosi hyviä hajuja ja Jenny ei sen takia halunnut liikkua. Kannoin Jennyä jälleen puoli metriä ja lopun Jenny käveli ihan hyvin. Laitoin Jennyn vielä kerran maahan asentoon. Tuomari antoi pysähtelyistä huolimatta KP:n ja ROP:in! Palkintojen mukana oli purkki märkäruokaa ja paketti herkkunappuloita. Kävin hakemassa palkintopisteeltä pokaalin, joka kuului ROP- pentu- palkintoon.

Jenny kävi heti kehän jälkeen nukkumaan omaan koppaansa. Jennyn kasvattaja antoi meille tosi hyviä vinkkejä Jennyn pesuun ja kertoi, että koirat kyllästyvät nopeasti näyttelyharjoitteluun. Vaikka nyt näyttelykävely ei sujunutkaan huippuhyvin, osaa Jenny silti kävellä nätisti ja tietää, mitä näyttelypöydällä täytyy tehdä. Siitä syystä Jennyllä ja minulla on nyt harjoittelutauko ainakin muutaman viikon, jonka jälkeen harjoitteluita on ehkä vain kerran viikossa. Näyttelyssä pennuille ei järjestetty enää mitään ROP- pentu- kisaa, joten lähdimme kotimatkalle. Kotiin päästyämme, Jenny kiiruhti heti juomaan ja syömään. Jenny oli vielä illalla tosi pirteä ja leikki innoissaan leluilla.

Wednesday, 15 April 2015

Koiranäyttelyt

Näyttelyinfoa

Viralliset näyttelytyypit ovat:
  • kaikkien rotujen kansainvälinen koiranäyttely
  • kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely
  • ryhmänäyttely
  • erikoisnäyttely
Epävirallisia näyttelyitä ovat:
  • epävirallinen pentunäyttely
  • Match Show
Match Show on kaikille koirille avoin show ja sinne osallistutaan paikan päällä. Match Show:n lyhenne on mätsäri. Mätsärissä voi ja kannattaakin harjoitella oikeita näyttelyitä varten. Mätsäreissä tuomarit ovat kiinnostuneita koirista, mutta he eivät ole virallisia tuomareita. Heiltä voi saada vinkkejä seuraavaa näyttelykertaa varten.

Olemme käyneet Jennyn kanssa kansallisessa koiranäyttelyssä, kansainvälisessä koiranäyttelyssä, ryhmänäyttelyssä ja epävirallisissa pentunäyttelyissä.

Näyttelyn kulku

Näyttelyissä arvostellaan aina ensin urokset ja sitten nartut. Koirat arvostellaan numerojärjestyksessä ja roduittain.

Arvostelujärjestys menee näyttelyissä aina tässä järjestyksessä:
  • pentuluokka 5kk- alle 7kk
  • pentuluokka 7kk- alle 9kk
  • junioriluokka 9kk- alle 18kk
  • nuortenluokka 15kk- alle 24kk
  • avoinluokka alkaen 15kk
  • valioluokka alkaen 15kk
  • käyttöluokka alkaen 15kk
  • veteraaniluokka alkaen 8v
  • kasvattajaluokka
Pentuluokka (5kk- alle 7kk) on vain pentunäyttelyissä ja joissain erikoisnäyttelyssä.
Valioluokassa koiran tulee olla jonkun maan muotovalio.
Käyttöluokassa koiran tulee täyttää kysenomaisen rodun käyttöluokan vaatimukset.
Kasvattajaluokka on neljän samanrotuisen koiran muodostama ryhmä. Koirien on oltava saman kasvattajan kasvattamia tai samalle FCI:n vahvistamalle kennelnimelle rekisteröityjä.

Pennut
Urospennut arvostellaan ensimmäisenä. Urokset kiertävät kehää ja tuomari valitsee niistä parhaan urospennun. Nartuille sama. Uroksien paras ja narttujen paras pentu kilpailee rotunsa parhaan pennun palkinnosta. Tuomari jakaa toiselle ROP- pentu -palkinnon ja toiselle VSP- pentu -palkinnon, jos kummatkin ovat saaneet KP:n. Ilman KP:tä ei voi saada VSP:tä tai ROP:ia.

Paras uros/narttu- ja ROP
Seuraavana kaikkien muiden luokkien urokset arvostellaan luokittain (paitsi pentuluokan.) Tuomari laittaa koirat paremmuusjärjestykseen ja jakaa halutessaan SA:n (sertifikaatin arvoinen) niille koirille, jotka ovat tuomarin mielestä sen arvoisia. Kaikki SA:n saaneet urokset menevät paras uros- kehään. Tuomari sijoittaa niistä neljä parasta. Tässä kohtaa tuomari voi jakaa sertifikaatin ja varasertifikaatin (KV-näyttelyissä myös cacibin ja varacacibin). Sama juttu nartuilla. Kun tuomari on valinnut parhaan uroksen ja parhaan nartun, kilpailevat ne ROP:ista ja VSP:stä. Tuomari jakaa toiselle ROP:in ja toiselle VSP:n. Näin rodun paras valitaan. Rodun paras jatkaa ryhmäkilpailuihin, jotka järjestetään, kun kaikki rodut on arvosteltu kerran.

Veteraaniluokan ROP ja VSP
Veteraaniluokassa valitaan ROP ja VSP erikseen. Ensin veteraaniluokan urokset arvostellaan ja niistä valitaan paras. Sama nartuilla. Veteraanien paras narttu ja paras uros kiertävät kehää ja tuomari jakaa toiselle VSP:n ja toiselle ROP:in.

Ryhmäkilpailu
Ryhmäkilpailuissa on kaikki rotunsa parhaat koirat. Kaikkien rotujen näyttelyissä, kansainvälisissä kaikkien rotujen näyttelyissä ja pentunäyttelyissä ryhmäkilpailussa on kaikki FCI- ryhmät. Kilpailu etenee yleensä ryhmittäin, eli ensimmäisenä on FCI- 1- ryhmä ja viimeisenä FCI- 10- ryhmä. Järjestys kannattaa aina tarkistaa luettelosta. Myös näyttelyalueella kuuluvia kuulutuksia kannattaa kuunnella, sillä arvostelujärjestys voi muuttua. Ryhmänäyttelykehä on suurempi kuin normaali, koska koiria on paljon. Kun kaikki yhden ryhmän rotujen parhaat on arvosteltu, valitsee tuomari niistä neljä parasta ja sijoittaa ne paremmuusjärjestykseen. Kaikki neljä saavat ruusukkeen, mutta ensimmäiseksi sijoittunut tietenkin arvokkaimman. Kaikki FCI- ryhmät arvostellaan samalla tavalla. 

Best in Show
Kun kaikki ryhmät on arvioitu, ryhmien voittajat kilpailevat keskenään Best in Show- palkinnosta, eli BIS- palkinnosta. Koirat kiertävät jälleen kehää ja tuomari valitsee näin Best in Show- koiran. 

Laatuarvostelun värit:
  • erinomainen = punainen
  • erittäin hyvä = sininen
  • hyvä = keltainen
  • tyydyttävä = vihreä
  • hylkäävä = harmaa
  • ei voida arvostella = ruskea
  • serfikaatin arvoinen (SA) = vaaleanpunainen
Kilpailuarvostelun sijoituksien värit:
1. punainen
2. sininen
3. keltainen
4. vihreä

Virallisissa näyttelyissä jaettavat palkintoruusukkeet ja nauhat:
  • sertifikaatti - sinivalkoinen
  • varasertifikaatti - vaaleansininen
  • CACIB - valkoinen
  • vara- CACIB - oranssi
  • ROP - punakeltainen
  • VSP - valkovihreä
  • kunniapalkinto - lila
  • Suomen muotovalio - punavihreä
Yleensä palkintoruusukkeen lisäksi kuuluu palkintoesine.

Pentunäyttelyissä jaettavat palkinnot:
  • kunniapalkinto (KP, lila)
  • ROP (punainen / vaaleanpunainen) tai VSP (valkovihreä)
Käytin joidenkin tietojen etsimiseen Kennelliiton sivuja apunani.

Monday, 6 April 2015

Näyttelyssä

Pääsiäisen näyttely
En ole nyt kirjoittanut blogia viikkoon, koska kaikenlaista tapahtui viime viikon sisällä. Ensimmäinen asia oli, että Jennyllä alkoi juoksuaika. Huomasimme tämän tiistaina. Jennyn juoksuaika osui pahimpaan mahdolliseen aikaan, sillä Teppo- perhoskoira oli tulossa meille hoitoon kahdeksi viikoksi. Kaiken kukkuraksi meillä on kahden viikon sisällä kolme koiranäyttelyä! Emme tienneet aluksi, miten oikein tekisimme asian kanssa, koska jonkun pitäisi hoitaa Teppoa ja jonkun samaan aikaan Jennyä. Samassa talossa kumpikin ei voisi olla, sillä vinkumista ei kestäisi kukaan, kun koirat eivät saisi tavata toisiaan. Järjestimme asian sillä tavalla, että Teppo on omassa kotonaan ja äitini käy aina siellä päivisin ja menee sinne yöksi nukkumaan. Koirien hoito siis järjestyi jotenkuten. : )

Selvitimme, että juoksuista koiraa saa viedä näyttelyyn ja sepä oli helpotus! Olin nimittäin odottanut näyttelyitä kovasti ja niiden peruminen ei olisi ollut yhtään kivaa. Mietimme, miten Jenny käyttäytyy näyttelyissä juoksujen aikana ja pilaako tämä muiden, ja omankin esityksensä? Jännitystä riitti!

Ensimmäinen kolmesta näyttelystä oli tänään. Lähdimme matkaan seitsemältä, sillä harjoitteluaikaa oli kehässä varttia vaille kymmeneen asti. Jennyn vuoro oli vasta yhdeltä, mutta kehässä haisteleminen on Jennylle tosi tärkeää, joten lähdimme sen takia aikaisemmin.

Näyttely oli kaikkien rotujen näyttely, jossa oli noin 2500 koiraa. Papilloneita oli 15, joista vain Jenny oli pentu. Tuomari ei automaattisesti palkitse koiraa, vaikka tämä olisi ainut luokassaan. Tuomari voi palkita koiran, jos tämä katsoo koiran palkinnon arvoiseksi. Tuomari oli tosi tiukka, sillä näimme myös vihreitä (tyydyttävä) ja harmaita (hylkäävä) arvosteluita. Odotteluaikaa ennen Jennyn kehää oli kolme- neljä tuntia. Harjoittelin Jennyn kanssa kehässä ennen arvostelujen alkua. Harjoittelun jälkeen laitoin Jennyn koppaan nukkumaan, jossa Jenny nukkui noin tunnin. Laitoimme viltin kopan päälle, jotta Jennyn olisi rauhallisempi nukkua. Hallissa oli paljon meteliä, joten ihmettelin aika lailla, miten Jenny pystyi nukkumaan niin hyvin. Unien jälkeen kävelytin Jennyä vähän aikaa. Sitten harjasin Jennyn ja odottelin vuoroamme.

Kehässä
  1. Kävelin Jennyn kanssa näyttelykävelyä tuomarin luokse
  2. Nostin Jennyn näyttelypöydälle ja asetin tämän asentoon
  3. Tuomari tunnusteli Jennyä, kysyi tämän ikää ja katsoi Jennyn hampaat ja korvat
  4. Seuraavaksi menin Jennyn kanssa ympyrän
  5. Lopuksi asetin Jennyn maahan asentoon tuomarin eteen
  6. Tuomari antoi KP:n ja ROP- ruusukkeen!
ROP- palkintoon kuului pokaali, jonka hain palkintopisteeltä kehästä tultuani. Näyttelyssä ROP- pennuille ei järjestetty enää mitään ROP- pentu- kisaa, joten lähdimme kotimatkalle. Kotiin päästyämme, Jenny kiiruhti suoraa päätä juoma- ja ruokakupille. Nyt Jenny on aivan poikki ja lepäilee viltin päällä syömässä purutikkua.